Val av storlek hundhalsband / hundkoppel

Här sammanfattar vi synpunkter i storleksvalet av hundhalsband och hundkoppel. 

 När det gäller hundhalsband är det grundläggande tipset att det inte ska sitta för hårt eller för löst, men hur enkelt är det i praktiken för en nybliven hundägare? En bra tumregel brukar vara att två fingrar ska få plats, mellan hundens päls och insidan av hundhalsbandet. Balansgången här är viktig, dels ur säkerhetssynpunkt då ett för stort halsband medför att hunden relativt enkelt kan backa ur sitt halsband. Ett för tight halsband kommer istället vara obekvämt och sitta för hårt, vilket medför obehag för hunden. 

Vi rekommenderar att välja ett halsband som sitter bra här och nu, inte lite för stort att växa in i. Sett till hundens välmående är kostnaden för ett nytt halsband relativt försumbar över ett långt djurägande. Extra viktigt blir storleken om du valt ett halsband av strypmodell, för att säkerställa att hunden inte utsätts för obehag. 

  1. Mät hundens omkrets kring halsen, de flesta modeller har angivet inom vilken intervall varje storlek passar
  2. Om du köper en modell i helstryp, ta med i beräkningen att hunden ska utrymme att röra sig innan det dras åt
  3. Om du köper läder, kom ihåg att läder kan töja sig en aning och att det mjuknar efter användande. Läderhalsband går ofta att göra fler hål i, vilket innebär att du kan justera storleken om det är lite för stort eller för litet.

 När det gäller hundkoppel är det även här er situation och behov som är i fokus. Längden på kopplet är lika mycket tycke och smak som valet av hundhalsband. I denna fråga föredrar jag att kombinera längden på kopplet efter situationen vi kommer befinna oss i. 

Showkoppel eller utställningskoppel är ofta anpassade för just utställning eller show, de är normalt lite kortare och har som syfte att användas vid tillställningar.

Flexikoppel är ett vanligt rullkoppel, som många har som favorit. De kommer i längderna 3, 5, 8 , 10 meter och det innebär att fullt utdragen är kopplets längd motsvarande siffran som står. Fördelen med flexikoppel är att det ger en rörelsefrihet för hunden samtidigt som du som ägare kan ha kontroll. Nackdelen är att om du har en stor och tung hund, kan det vara svårt att få kontroll vid oförutsedda händelser (t.e.x hundmöte runt ett hörn eller att hunden får span på vilt). 

 Ett klassiskt koppel är ofta 1.20 / 1.50 / 1.80 / 2 meter i intervaller. Material kan vara t.ex. läder eller polyester. Både fyller sin respektive funktion och det kokas ofta ner till personligt tycke och smak. Polyester kan ha inbyggd reflex eller ha stretch, medan läder är designmässigt vackert och hållbart i många år framöver. 

Spårlinan är ett praktiskt verktyg för dig som gillar att vistas i naturen eller vill träna på inkallning / spårsök. Spårlinor är ofta längre och kommer i längder som t.ex. 5 / 10 / 15 meter. Där har du som ägare möjlighet att låta linan släpa efter i marken så din hund får en känsla av frihet samtidigt som du har möjlighet att ta kontrollen, om det skulle finnas behov. 

Känner du dig osäker på val av koppel / halsband ? Vi finns här för att hjälpa till!