Val av halsband

Att välja hundhalsband är inte en helt okomplicerad fråga, speciellt som ny hundägare. Jag kommer i denna text sammanfatta mina erfarenheter efter drygt 10 års hundägande. För att bryta ner ämnet hundhalsband i detalj börjar vi att dela in dessa i tre kategorier: 

  • Stryphalsband

Helstryp är precis som det låter, ett halsband som dras åt runt hundens hals. Det kan låta grymt men vi får inte glömma att huvudsakliga syftet med stryphalsband är att träna eller använda vid t.ex. utställningar. 

Stryphalsbandet kan vara ett utmärkt träningsredskap för att t.ex. jobba med en hund som drar i kopplet. Det bör användas av en erfaren ägare som känner sin hund väl, en risk med stryphalsband är att hunden drar och drar vilket både kan orsaka syrebrist och skador på hundens hals. Storleken är viktig och vid köp bör det säkerställas att halsbandet passar storleksmässigt. 

  • Halvstryphalsband

Halvstryp är en kombination av stryphalsband och ett vanligt hundhalsband. Det är vanligt förekommande och passar även för vardagsaktiviteterna. Att välja mellan halvstryp och vanligt hundhalsband utan stryp är efter hunden behov, tycke och smak. Halvstrypet är enkelt att ta på och ta av, det ger god komfort samtidigt som det lämnar utrymme att dra åt vid behov. 

  • Vanligt hundhalsband

Här finner det det vanligast förekommande hundhalsbandet. Det finns en uppsjö modeller och tillverkare, förmodligen lika många favoriter som det finns hundägare där ute. Passar för alla aktiviteter och kommer i massor av olika material. Min personliga preferens och favorit genom åren har alltid varit läder. Läder är slitstarkt och tåligt, lite dyrare än tyg förvisso men ett väl omhändertaget läderhalsband håller i många år. Det viktiga är att finna något som du tycker om samtidigt som det ska fylla de behov ni har. 

Om du känner dig osäker är du alltid välkommen att kontakta oss, vi finns här för att guida dig.